Motor hilang! Boleh tolong carikan?

“Motor ikhwan tak dok doh kena curi, kesian dio”, usik Baini.

“Buke motor ikhwan tapi moto ma ikwan hile”, balas anak kecil berusia  5 tahun itu dalam loghat Kelantan.

Kisahnya ibu ikhwan telah kehilangan motorsikal selepas bapanya ke warung makan petang semalam. Motosikal itu hilang ketika bapanya sedang asyik bersebang di warung tersebut. Selepas disedari motosikal hilang bapanya dan rakan-rakanya cuba mencari motosikal tersebut disekitar Kota Bharu namun usaha itu sia-sia sahaja kerana motosikal tersebut tentu sekali dah selamat disembelih oleh pencuri tersebut. Kemudiannya dia membuat laporan kehilangan motosikal di Balai Polis sebagai ambil syarat sahaja.

Kehilangan motosikal bukan perkara baru bagi aku kerana banyak cerita pernah aku dengar termasuklah teman-teman rapatku. Aku masih ingat lagi macam mana Motorsikal RX-Z warna Merah Malboro kepunyaan Alim hilang. Motosikal tersebut hilang dipekarangan rumah sewa kami di Shah Alam. Ianya diletakkan di hadapan pintu pagar kerana dia balik sedikit lewat  dan telah menjadi kebiasaan penghuni rumah sewa kami mengamalkan “first come first serves” memandangkan ada sebanyak 12 buah motosikal. Maka malam tersebut Motosikal Alim pun terselamatlah dicuri dan tentu sekali disembelih hidup-hidup.

Untuk dijadikan cerita sebenarnya rumah sewa kami sudah dimasuki pencuri 2 bulan sebelum kejadian diatas. Dua biji telefon bimbit telah dicuri semasa pemiliknya sedang tidur. Bagi mengelak kejadian serupa berlaku Nazim dan salah seorang mangsa, Yusri berikthiar untuk menggunakan khidmat Pengamal Perubatan Islam Darussyifa bagi memagari rumah sewa kami. Mereka di beri empat biji paku untuk ditanam di empat penjuru rumah sebagai “pagar” daripada dimasuki pencuri. Namun usaha tersebut tidak berhasil kerana Motosikal Alim tetap hilang. Rupa-rupanya Nazim bukannya menanam paku itu di empat penjuru rumah tetapi menanamnya di empat penjuru padang kecil rumah tersebut kerana empat penjuru rumah tersebut bersimen tidak boleh ditanam.

Walaupun pelabai ikhtiar diusahakan tetapi kes kecurian motosikal tetap terjadi. Nak disalahkan kepada Polis pun tidak boleh juga sebab kalau aku jadi Polis pun tentu amat sukar mengesan motorsikal hilang kena sembelih oleh pencuri. Kalau kita tengok statistik kes curi motosikal pada tahun 2008 sahaja sebanyak 36,766 kes dilaporkan tidak termasuk kes kecurian lain seperti kereta, lori dan basikal. Namun begitu ada beberapa tip aku nak kongsi bagi melambatkan pencuri mencuri motosikal sepeti di bawah.

1. Membiarkan motosikal dalam bergear.

2. Beli motosikal brand tak popular seperti Suzuki.

3. Pasang tracking system (GPS).

4. Pasang alarm.

5. Beli pedlock yang mahal harga lebih RM100. Jangan guna fork lock atau solex.

6. cabut plug motor.

7. berdoa.

8. Jangan parkir tempat yang sunyi.

Tip diatas aku ambil dari comment pembaca blog Kaloi.

Selamat mencuba, jika ada sesiapa ada tip lagi boleh bagi comment sikit.

About these ads

2 Comments to “Motor hilang! Boleh tolong carikan?”

  1. hahaha tergelak kita,

    pembetulan: paku tu bukan ambil dari Pengamal Perubatan Islam Darussyifa, dari tempat lain.

  2. yearghhhhhhhhhhhhhhh beli la suzuki brand ….. pasti tak kena curi…. cam moto aku tinggal kunci kt motor di jalan bandar,kl, alhamdullilah org tak rembat… walaupon ade percubaan2 yg minor…

    sebab CDI tak ado… camno nak idup hehehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: