kisah aku, bibik dan agen…

Tension! Itulah perkataan yang boleh aku gambarkan sekarang nie. Mana tak tensionnya dah habis banyak duit last-last kena hantar semula. Sabar jer la, ambik ikthibar aku cuba pujuk hati panas ku.

Dah cukup 4 bulan aku mengambil bibik dari indonesia tapi kena hantar pulang sebabnya dia ada hepititis B. Kisahnya bermula apabila keputusan ujian darahnya gagal sebab mengidap hepititis B. So dengan pantas aku pun buat report la kat agen di indonesia tapi boleh dia tanya aku balik kenapa ujian kesihatan kat sana lolos ajer…. mana la aku tahu kot-kot kat sana main rasuah ajer… bikin aku panas….

Lalu aku tanya bibik aku, semasa di sana ujian kesihatan macam mana? ambik darah kat mana? Barulah aku tahu dia ambik darah kat hujung jari jer… tu nak check kencing manis boleh la… kat klinik itu hari ambik darah dekat sebelah dalam bahagian lengan dan ambik darah dengan kuantiti yang banyak patutla kat sini boleh detect hepititis B. Sekali lagi buat darah aku naik…

Apa-apa pun esok adalah hari terakhir bibik aku kerja sebelum dihantar pulang sebelah malamnya. Apa yang aku dapat hanyalah janji agen indonesia itu untuk menghantar bibik yang lain tapi banyak pulak alasanya bibik susah nak cari la sebab kes dera siti hajar, nak tengok report bibik lama aku la dan macam-macam lagi. Dan aku hanya boleh bersabar dan banyak bersabar itu jer yang mampu aku lakukan dan akhir sekali berdoa moga-moga mendapat bibik yang elok.

Mungkin kes aku ni hanyalah sebahagian kisah pengambilan pembantu rumah di Malaysia tapi tentu diluar sana ada bermacam-macam kes lagi.  Aku hairan kenapa kes macam ini tidak boleh dikawal oleh kerajaan Indonesia-Malaysia. Bagi aku jika kedua-dua negara seragamkan ujian kesihatan masalah ini tidak timbul. Dalam kes ni menyebabkan banyak individu yang terasa terutamanya aku, bibik dan agen di indonesia itu sendiri.

Aku terpaksa mencari alternatif lain nak menjaga anak-anak aku. Bibi pula hilang perkerjaan selepas dijanjikan perkerjaan di rumah aku dan last sekali agen di indonesia terpaksa pula mencari penganti baru.

Tension! aku tahu itu bukanlah jalan penyelesaian tapi hanyalah luahan hati yang tension.

Advertisements

One Comment to “kisah aku, bibik dan agen…”

  1. lemang setuju.. kene seragamkan checking peubatan untuk kedua2 negara..

    nasib majikan pun kene perjuangkan.. duit dah kuar banyak…
    setiap minggu bibik dah cuti.. tup2..dapat bibik yang ada hepetetis plak, cukup menyusahkan.. huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: