Skim insurans bermasalah

PADA April 2006, saya mengambil polisi insurans Takaful Malaysia pelan Takaful Siswa untuk anak kedua saya. Tanpa sebarang keraguan kerana bayaran dibuat melalui potongan gaji, minggu lalu saya berkunjung ke Takaful Malaysia cawangan Kemaman untuk menambah jumlah potongan yang dibuat serta berhajat untuk membuat potongan ke atas anak ketiga saya.

Malangnya saya dimaklumkan staf bertugas sepanjang 2007 dan 2008 tiada bayaran dibuat ke dalam akaun anak saya. Persoalannya ke mana potongan gaji saya dibuat sepanjang tempoh dua tahun berkenaan?

Sedangkan pada slip gaji saya tertera potongan dibuat ke atas `Syarikat Takaful Malaysia` setiap bulan. Apabila ditanya kakitangan berkenaan menjawab “Ini kesilapan pada sistem”.

Saya tidak pasti sistem apa yang syarikat itu gunakan hingga kesilapan berlaku selama dua tahun tidak dapat dikesan dan saya sebagai pelanggan langsung tidak dimaklumkan mengenai masalah berkenaan.

Saya terus menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan untuk mendapatkan penjelasan, malangnya jawapan yang diterima hampir sama `ini masalah sistem`. Apabila ditanya lagi siapa yang bertanggungjawab menyelesaikan masalah ini, jawapannya juga tidak pasti .

Paling menyakitkan hati saya bila dimaklumkan sekiranya berlaku apa-apa ke atas anak saya dalam tempoh terdekat, kami tidak layak menuntut apa-apa.

Saya berharap pengurusan Takaful Malaysia dapat memperjelaskan kemelut yang saya hadapi dan ambil tindakan segera menyelesaikannya.

PELANGGAN TAKAFUL,
Kemaman,
Terengganu.

* di copy & paste dari surat pembaca berita harian online

Komen : Kesian pelanggan ni 2 tahun potong gaji tapi tak dapat ape… “kesilapan sistem” adalah jawapan yg tidak boleh diterima kerana melibatkan transaksi wang. Takaful Malaysia kena menjawab ni sebab secara tak langsung memberi imej yang buruk kat industri takaful. Nasihat saya kepada pelanggan yang kat luar tue berhati-hatilah mendapatkan takaful kalau boleh dapatkan takaful yang mempunyai agen seperti takaful terbaek takaful ikhlas tak pun ambik dgn saya…:)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: