Archive for ‘Blogroll’

January 23, 2011

Test wordpress using android

wordpress for android

wordpress for android

After my wife got new sony ericsson xperia x10 earlier this year i suddenly got fever too. My fever is android. I like so much with android os because its new for me. I sure within five year people will shift into this technology. It will change the world communicate after the era of computer.

After this people will bring their computer only in pocket not with bag or leave at home. It will portal at anywhere even in toilet. I know that I also cannot be lag with this technology. As the started I learn java and how to make software in android. It not limited only android but also with other os like symbian.

This article also is the first I write using smartphone with wordpress software. Now I free to write. ūüôā

Advertisements
January 4, 2011

Cuba try translate “up” ke BM dalam google translate…

Sesautu yang¬†menarik nie… klik gambar untuk besarkan

translate up to malay using google translation

January 3, 2011

Selamat tahun baru

Happy new yearRasanya belum terlambat untuk mengucapkan selamat tahun baru. Apabila tahun baru mesti kita bercakap mengenai azam. Tentu sekali saya mempunyai azam untuk blog ini. Firstly nak ucap syukur Sebab blog saya mencecah 1000 pengunjung tahun lalu. Pada tahun ini saya berazam nak ada pengunjung sehingga 10000.

Tags: ,
November 6, 2009

Road to Bukit Jalil…

Perjalanan ke Bukit Jalil telah bermula…

Sepagi sehingga sepetang aku buat banyak panggilan semata-mata cita-cita aku ke Bukit Jalil menjadi kenyataan tetapi hampa sehingga ke malam…

Pagi-pagi lagi dah call member yang kerja dekat stadium untuk kirim sekeping tiket tetapi hampa kerana tiket habis dijual macam pisang panas…

Perlawanan akhir nie cukup bermakna bagi aku kerana sejak bangku sekolah lagi teringin sangat pasukan aku ke final tetapi baru kini pasukan kesayangan aku ke final…

Selepas final piala FA aku gagal untuk ke stadium semestinya perlawanan akhir Piala Malaysia tidak akan aku lepaskan…

Semoga pagi esok perjalanan aku ke Bukti Jalil berjaya…

Gomo kelate gomo!!! gomo kelate gomo!!! gomo kelate gomo!!!

September 28, 2009

Motor hilang! Boleh tolong carikan?

“Motor ikhwan tak dok doh kena curi, kesian dio”, usik Baini.

“Buke motor ikhwan tapi moto ma ikwan hile”, balas anak kecil berusia ¬†5 tahun itu dalam loghat Kelantan.

Kisahnya ibu ikhwan telah kehilangan motorsikal selepas bapanya ke warung makan petang semalam. Motosikal itu hilang ketika bapanya sedang asyik bersebang di warung tersebut. Selepas disedari motosikal hilang bapanya dan rakan-rakanya cuba mencari motosikal tersebut disekitar Kota Bharu namun usaha itu sia-sia sahaja kerana motosikal tersebut tentu sekali dah selamat disembelih oleh pencuri tersebut. Kemudiannya dia membuat laporan kehilangan motosikal di Balai Polis sebagai ambil syarat sahaja.

Kehilangan motosikal bukan perkara baru bagi aku kerana banyak cerita pernah aku dengar termasuklah teman-teman rapatku. Aku masih ingat lagi macam mana Motorsikal RX-Z warna Merah Malboro kepunyaan Alim hilang. Motosikal tersebut hilang dipekarangan rumah sewa kami di Shah Alam. Ianya diletakkan di hadapan pintu pagar kerana¬†dia balik sedikit¬†lewat¬† dan telah¬†menjadi kebiasaan penghuni rumah sewa kami mengamalkan “first come first serves” memandangkan ada sebanyak 12 buah motosikal. Maka malam tersebut Motosikal Alim pun terselamatlah dicuri dan tentu sekali disembelih hidup-hidup.

Untuk dijadikan cerita sebenarnya rumah sewa kami sudah dimasuki pencuri 2 bulan sebelum kejadian diatas. Dua biji telefon bimbit telah dicuri semasa pemiliknya sedang tidur. Bagi mengelak kejadian serupa berlaku Nazim dan salah seorang mangsa, Yusri berikthiar untuk menggunakan khidmat Pengamal Perubatan Islam Darussyifa bagi¬†memagari rumah sewa kami. Mereka di beri empat biji paku untuk ditanam di empat penjuru rumah sebagai “pagar” daripada dimasuki pencuri. Namun usaha tersebut tidak berhasil kerana Motosikal Alim tetap hilang. Rupa-rupanya Nazim bukannya menanam paku itu di empat penjuru rumah tetapi menanamnya di empat penjuru padang kecil rumah¬†tersebut kerana empat penjuru rumah tersebut bersimen tidak boleh ditanam.

Walaupun pelabai ikhtiar diusahakan tetapi kes kecurian motosikal tetap terjadi. Nak disalahkan kepada Polis pun tidak boleh juga sebab kalau aku jadi Polis pun tentu amat sukar mengesan motorsikal hilang kena sembelih oleh pencuri. Kalau kita tengok statistik kes curi motosikal pada tahun 2008 sahaja sebanyak 36,766 kes dilaporkan tidak termasuk kes kecurian lain seperti kereta, lori dan basikal. Namun begitu ada beberapa tip aku nak kongsi bagi melambatkan pencuri mencuri motosikal sepeti di bawah.

1. Membiarkan motosikal dalam bergear.

2. Beli motosikal brand tak popular seperti Suzuki.

3. Pasang tracking system (GPS).

4. Pasang alarm.

5. Beli pedlock yang mahal harga lebih RM100. Jangan guna fork lock atau solex.

6. cabut plug motor.

7. berdoa.

8. Jangan parkir tempat yang sunyi.

Tip diatas aku ambil dari comment pembaca blog Kaloi.

Selamat mencuba, jika ada sesiapa ada tip lagi boleh bagi comment sikit.

September 16, 2009

Bas Sekolah 1Malaysia?

Pagi ini seperti biasa aku menaiki motosikal ke Sungai Buloh dari Putrajaya. Walaupun masih terasa dingin pagi niatku ke pejabat tetap diteruskan demi sesuap nasi untuk menyara keluaragaku. Motosikalku terus membelah pagi ke laluan yang biasa aku lalui. Pagi masih gelap lagi namun sinar mentari sudah haus-haus kelihatan di langit hitam.

Laluan aku menuju ke persimpangan UPM dan berhenti untuk memberi laluan kepada kenderaan lain melintasi simpang itu. Sambil aku leka menanti lampu bertukar ke hijau tiba-tiba sebuah Bas Sekolah keluar dari arah Mines dan membelok ke UPM menarik perhatianku. Aku perhatikan seorang remaja berdiri di tangga bas tersebut lengkap beruniform serba putih, berbangsa India. “Macam aku juga!”, ¬†desisku¬†mengingat kembali zaman¬†remaja¬†dulu suka¬†bertengek ditangga bas. Aku sempat¬†perhatikan pemandu dan penumpangnya sekali, semuanya berbangsa India. Aku mula terfikir mungkin bangsa India semuanya perkauman sehingga Bas Sekolah pun mesti¬†berbangsa India.

Selang sebuah kereta selepas Bas Sekolah tadi aku tertarik dengan sebuah van yang tertulis “Bas Sekolah”. Seperti sebelum ini aku juga perhatikan pemandu dan penumpangnya, semuanya berbangsa Cina. Tanggapan aku¬†sebelum ini mula goyah, bukan sahaja Bangsa India perkauman tetapi cina pun sama. Tak lama selepas itu sebuah van berwarna putih pula¬†melintas didepanku juga menarik perhatianku kerana van tersebut juga membawa pelajar sekolah. Aku perhatikan pemandu dan penumpangnya sekali tapi kali ini semuanya berbangsa Melayu. Aku terperanjat semua tanggapan aku tadi sebenarnya salah tetapi hakikatnya rakyat malaysia ini memang perkauman. India dengan bangsanya, cina dengan bangsanya dan melayu juga dengan bangsanya.

Hati aku mula menyoal bagaimanakah Perdana Menteri kita hendak jadikan malaysia ini sebagai 1Malaysia? Bas Sekolah pun tidak boleh dijadikan Bas Sekolah 1Malaysia sedangkan pelajar sekolah adalah teras asas pembentukan negara majmuk. Seperti kata bidalan “Melentur aur biar daripada rebung”. Rupanya iklan TV petronas sempena hari kemerdekaan arahan Yasmin Ahmad mengenai¬†percintaan Tang Hong Ming dengan pelajar melayu sebenarnya elok-elok sahaja hakikatnya kita sebenarnya hidup perkauman sejak dari bangku sekolah lagi.¬†Sejauh manakah retorik 1Malaysia akan berjaya?? Adakah seusia Islam Hadhari?

September 14, 2009

Gempar! anak kecil hilang di Masjid Kg Baru

 Tempat Nikah : Masjid Jamek Kg Baru - Fotopages.com

Keadaan di luar masjid riuh-rendah menggangu kekhusyukan Pak Sheikh yang sedang  solat Ashar. Tiba-tiba ada  seorang lelaki melintas Pak sheikh yang sedang khusyuk bersembahyang.

“Ish, lintas orang tengah sembahyang! Tak nampak orang ke?”, Pak sheikh mengeluh dalam hatinya¬†terkejut dengan perbuatan lelaki tadi. Kemudian Pak Sheikh meneruskan solatnya. Selepas solat dia melihat ada beberapa lelaki melilau keluar masuk masjid seperti mencari barang hilang.

“Cari apa bang?”, tegur Pak sheikh kepada salah seorang lelaki tadi.

“Cari kanak-kanak hilang. Anak lelaki itu”, sambil menunjuk kepada seorang lelaki yang memakai¬†baju petak merah dan biru. Tengok daripada raut wajahnya jelas kelihatan kerisauan kehilangan anaknya.”Anaknya tiba-tiba hilang selepas masuk dalam masjid ni.” sambung lelaki tadi.

Tiba-tiba keadaan diluar masjid menjadi bising. Pak sheikh terus berlari keluar untuk melihat apa yang sedang berlaku.

“Kau nak culik budak ni ya!,” laung seorang lelaki sambil memegang tangan seorang lelaki memakai kopiah putih. Tangan lelaki¬†itu sedang¬†memimpin seorang kanak-kanak kecil berusia lebih kurang dua tahun.

“Sabar bang! saya jumpa budak ni¬†main atas mimbar masjid tadi.”

“Kau jangan nak tipu nanti aku bawa kau ke balai.”¬† tegas lelaki itu.

Pak sheikh melihat lelaki berkopiah itu dan mengecamnya kerana lelaki itu mengambil wuduk bersamanya. Semasa sembahyang lelaki itu mengambil tempat dekat dengan mimbar masjid.

“Nanti dulu!¬†Dia ni tak bersalah, dia ada sembahyang bersama saya tadi,” dengan pantas Pak Sheikh memberi penyaksiannya. Keadaan yang¬†panas dan tegang tadi¬†¬†kemudiannya menjadi reda.¬†Budak kecil itu kembali kepada bapanya. Semuanya selesai secara aman tapi sedikit kekesalan kerana masyarakat sudah menjadi fobia dengan kehilanagan anak sejak kes Nurin dulu.

Salah siapa? Jika diperhatikan kepada situasi di atas Bapanyakah? lelaki berkopiah atau lelaki garang itu tadi? Tiada jawapan yang tepat untuk disimpulkan kepada masalah itu. Pasti, masyarakat sudah mula berasa bimbang tentang keselamatannya. Mereka mula mencari salah orang lain manakala orang yang benarpun takut untuk membantu.

Keadaan ini amat merisaukan penulis kerana sejak kebelakangan ini pelbagai kes jenayah berlaku mencuri, meragut,merompak dan menculik yang banyak dilaporkan di dada akhar harian. Walaupun ada kes yang dapat ditangkap penjenayah dan ada yang belum di tangkap seperti kes Nurin. Manakala penjenayah masih bebas diluar mengancam keselamatan masyarakat namun bagi penjenayah yang telah ditangkap dan dihukum belum ada jaminan mereka tidak mengulangi perlikaku jenayahnya.

Penulis berharap kerajaan bertindak dengan segera untuk menyelesaikan masalah ini kerana pada pendapat penulis sedakat ini pihak berkuasa belum membuktikan kepada masyarakat bahawasanya kes jenayah di negara ini berkurangan dan dapat dikawal. Penulis juga bersetuju dengan tindakan PAS untuk membantah tindakan kerajaan menyambung kontrak Tan Sri Musa sebagai Ketua Polis Negara kerana KPInya amat menduka citakan malah kes-kes jenayah yang menjadi tarikan umum juga dipersoalkan seperti Kes Pembunuhan Altantuya, kes liwat Saiful, Kes Teoh dan banyak lagi. Akhir sekali penulis ingin melihat negara kita aman dan makmur. wasalam.

July 28, 2009

Aku rembat beg Barry Smith percuma di Maybank Treats Fair 2009

midvalley

Alamak Kad kredit ku hampir nak habis tempoh, nasib baik la Maybank ade buat Maybank Treats Fair kat Mid Valley. Diorang buat pada 24-26 Julai 2009 and kad kredit aku tamat bulan Julai jugak. Inilah masanya untuk aku redeem barang selepas bertahun-tahun aku simpan point (sebenarnya aku tak tahu pun nak redeem macam mana). So bagus jugak Maybank adakan Fair macam ni boleh la aku redeem semua point aku sebelum aku terminate kad aku.

Dengan pantas aku nga isteriku pegi Mid Valley hari Ahad yang lalu. Walaupun hari tersebut adalah hari terakhir tapi ramai sungguh manusia. Semua dok sibuk redeem point. Aku pikir nak rembat beg laptop Swiss tapi kalu redeem beg tu masih ade baki dekat 10ribu point lagi. Rugi kalu tak habiskan. Selepas puas aku keliling ketiga-tiga dewan tu akhirnya aku decide ambik beg Barry Smith.¬†Puas hati aku…¬†

beg

July 27, 2009

Masjid besi menjadi koleksi terbaru masjid akhir zaman?

masjidbesiBERMEGAH-MEGAH DENGAN MASJID

Dari Anas bin Malik r.a. bahawasanya Rasulullah saw. bersabda: ‚ÄúTidak berlaku (terjadi) hari qiamat sehingga umat ku bermegah-megah (dengan binaan) masjid‚ÄĚ.

H.R Abu Daud

Keterangan

Di antara tanda hampirnya hari qiamat, ialah umat Islam berbangga dan bermegah-megah dengan masjid yang mereka bina. Masing-masing negara berbangga dan merasa megah dengan bangunan masjid. Perhatian mereka hanya kepada keindahan masjid sahaja, tidak kepada pengisian masjid dengan ibadat dan solat berjamaah. Banyak masjid-masjid yang indah, besar dan cantik, tetapi yang datang bersembahyang di dalamnya hanya segelintir manusia sahaja

Hadis diatas mengambarkan masyarakat Islam di akhir zaman berlumba-lumba membina masjid tetapi ianya akan tinggal kosong tanpa pengisian. Terbaru masjid besi mungkin akan menjadi koleksi terbaru masjid di akhir zaman.
Persoalan yang timbul ialah kenapa dibina lagi masjid di Putrajaya sedangkan Masjid Putra tidak  berjauhan dengan masjid besi? Jarak masjid tersebut cuma 1 kilometer  dan penduduk putrajaya mempunyai 30 ribu sahaja.

Menariknya ada khabar angin mengatakan fungsi Masjid Putra  sebagai tempat ibadat bertukar sebagai tempat tarikan pelancongan . Jika ini benar maka kita sekarang betul-betul berada di akhir zaman seperti dimaksudkan oleh hadis diatas.  Semoga mendapat ikthbar daripada hadis diatas. wasalam.  

Masjid besi sudah 90 peratus siap

Masjid besi sudah 90 peratus siap

Pandangan Masjid Besi dari Masjid Putra

Pandangan Masjid Besi dari Masjid Putra

Masjid Putra

Masjid Putra

June 25, 2009

Skim insurans bermasalah

PADA April 2006, saya mengambil polisi insurans Takaful Malaysia pelan Takaful Siswa untuk anak kedua saya. Tanpa sebarang keraguan kerana bayaran dibuat melalui potongan gaji, minggu lalu saya berkunjung ke Takaful Malaysia cawangan Kemaman untuk menambah jumlah potongan yang dibuat serta berhajat untuk membuat potongan ke atas anak ketiga saya.

Malangnya saya dimaklumkan staf bertugas sepanjang 2007 dan 2008 tiada bayaran dibuat ke dalam akaun anak saya. Persoalannya ke mana potongan gaji saya dibuat sepanjang tempoh dua tahun berkenaan?

Sedangkan pada slip gaji saya tertera potongan dibuat ke atas `Syarikat Takaful Malaysia` setiap bulan. Apabila ditanya kakitangan berkenaan menjawab “Ini kesilapan pada sistem”.

Saya tidak pasti sistem apa yang syarikat itu gunakan hingga kesilapan berlaku selama dua tahun tidak dapat dikesan dan saya sebagai pelanggan langsung tidak dimaklumkan mengenai masalah berkenaan.

Saya terus menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan untuk mendapatkan penjelasan, malangnya jawapan yang diterima hampir sama `ini masalah sistem`. Apabila ditanya lagi siapa yang bertanggungjawab menyelesaikan masalah ini, jawapannya juga tidak pasti .

Paling menyakitkan hati saya bila dimaklumkan sekiranya berlaku apa-apa ke atas anak saya dalam tempoh terdekat, kami tidak layak menuntut apa-apa.

Saya berharap pengurusan Takaful Malaysia dapat memperjelaskan kemelut yang saya hadapi dan ambil tindakan segera menyelesaikannya.

PELANGGAN TAKAFUL,
Kemaman,
Terengganu.

* di copy & paste dari surat pembaca berita harian online

Komen : Kesian pelanggan ni 2 tahun potong gaji tapi tak dapat ape… “kesilapan sistem” adalah jawapan yg tidak boleh diterima kerana melibatkan transaksi wang. Takaful Malaysia kena menjawab ni sebab secara tak langsung memberi imej yang buruk kat industri takaful. Nasihat saya kepada pelanggan yang kat luar tue berhati-hatilah mendapatkan takaful kalau boleh dapatkan takaful yang mempunyai agen seperti takaful terbaek takaful ikhlas tak pun ambik dgn saya…:)